Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. www.theaternadedam.nl

Naar het boek ‘Naar het Noorden’ (Hoogland & Van Klaveren, 2016) van Koos Meinderts
met tekeningen van Annette Fienieg.
 Bekroond met de Gouden Griffel 2017

Reserveren en meer informatie

Let Op! klik hieronder op de gewenste dag en juiste tijd.

Let Op! men moet over de speelvloer naar de in/uitgang van de zaal, daarom is het niet toegestaan baby’s of peuters in de zaal mee te nemen. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

–> donderdag 3 mei 2018 om 18.00 uur

–> vrijdag 4 mei 2018 om 18.30 uur

–> vrijdag 4 mei 2018 om 21.00 uur

–> zaterdag 5 mei 2018 om 16.30 uur

–> zaterdag 5 mei 2018 om 19.00 uur

 

‘Naar het Noorden’ van Het Jeugdtheaterhuis Amsterdam

naar het prijswinnende boek van Koos Meinderts

In Theater de Cameleon
Derde kostverlorenkade 35
1054 TS Amsterdam

donderdag 3 mei 18.00
vrijdag 4 mei 18.30 & 21.00
5 mei 16.30 & 19.00

Dertien kinderen spelen samen met volwassen acteurs een theaterbewerking van het boek ‘Naar het Noorden’ van Koos Meinderts.
Het is oorlog, het is winter. Om te overleven worden Saar, Eva en Kees gescheiden van hun ouders en op een schip naar het Noorden gezet.
Hier worden ze ondergebracht in pleeggezinnen.  Ondertussen gaat de oorlog gewoon door. Zullen ze hun ouders ooit nog terug zien? Zijn ze nog in leven en wat is er nog over van vroeger.  Een waargebeurd verhaal over kinderen tijdens de tweede wereldoorlog.
Het boek werd geëerd met een Gouden Griffel 2017 vanwege de wijze waarop Meinderts de ervaringen van de kinderen invoelbaar maakt op zeer persoonlijk niveau. De oorlog is geabstraheerd en de focus ligt op de beleving van jongeren/kinderen in een onveilige situatie.
Voor regisseur Nanda Kling een uitdaging om hier een theaterbewerking van te maken.

De voorstelling zoemt in op de reis, op vergeten momenten door de ogen van kinderen, op afscheid nemen en nieuwe vriendjes maken.
In contrast met de verschrikkelijke gebeurtenissen die zij meekrijgen in een oorlog, zijn deze kleine ontroerende momenten het voedsel om te overleven.

De voorstelling wordt gedragen door een soundscape.
De spelers en de toeschouwers worden gevangen in een wereld van geluid die de beknelling laat voelen die onveiligheid en gevangenschap met zich meebrengen. De personages leven in voortdurende angst door de wereld die in brand staat. Toen en nu, geen wereld van verschil of juist wel?

Schrijver: Koos Meinderts
Regie en theaterbewerking van het boek: Nanda Kling
Spel volwassenen:  Martijn van der Veen, Dion Vincken, Jeninke de Jong
Spel kinderen: Stephanie, Mare, Eva, Zara, Justine, Jan Junior, Millijne, Lotte, Noa, Romain,Theresa, Eline, Layla
Geluidsontwerper: Mark Bergwerff
Muzikant: Dion Vincken
Productie: Het Jeugdtheaterhuis Amsterdam

Met dank aan:
Koos Meinderts (schrijver van het boek) Sandra Verstappen (fondsenwerving). Gertjan ten Thije, Arjen Pais (productie), hulpmoeders (Jenny en Geke)

Speciale dank aan:
Prins Bernhard cultuurfonds & Stichting Gilles Hondius Foundation
Het Amsterdams Theaterhuis en Theater de Cameleon